En trolsk natt med mersmak

Det är paus mellan visningarna av ljud och bildspel på Eketorp sent på fredagskvällen. Ljus lyser upp den forntida borgen och ett mystiskt blått tecken förebådar nästa föreställning Foto: JÖRGEN DANIELSSON

SÖDRA ÖLAND

- Vi är mycket nöjda hittills med vad vi sett I kväll har vi åkt östra sidan ner och vi startade i Borgholm.

Birger och Gun Carlsson från Lomma i Skåne gör sin första Ölands skördefest, och tidnin­gens utsände träffade dem under en paus på Eketorps borg sent på fredagskvällen.
- Vi har stannat ofta. Det var speciellt en trädgård med jätte­fina ljusillustrationer som vi tyckte om.
Om en stund var dags för en ny ljus- och ljudföreställning kallad Forntid och Nutid med koreografi av Bodil Magnusson, musik av Lene Sejr Sörensen, sång av Julia Sallander och dans av Joakim Sandberg.

Från Borgholm
De var långt ifrån ensamma om att ha sökt sig hit. Flera bussar, väldigt många bilar och nya gäster anlände i en strid ström. I Skåne finns en skörde­fest.
- Det är på Österlen men den är inte alls så stor som den här. Vi tog råd av turistinformatio­nen på Träffpunkt Öland när vi kom. Den var bra. Personalen är värd beröm, tycker Birger Carls­son
Konstnattskvällen innebar mycket trafik både på östra och västra sidan, men på väg 136 gick det ändå att ta sig fram. Visserligen bromsades trafiken upp i byarna, här fanns många attraktioner, och en hel del bilis­ter parkerade i vägkanterna men på vägen mellan orterna flöt den sedan på bättre igen.
I år fanns fler möjligheter att parkera ute på närliggande fält, och här och där var parker­ingsvakter i reflexvästar i gång och hjälpte till.

JÖRGEN DANIELSSON