Förtrollande föreställning på många språk

Lene Sejr Sörensen och Edin Bahtijaragic, i en föreställning om mörker och sorg, lust och livsglädje. FOTO: JOHANNA ERIKSSON

Byteaterns hamnscen, Kalmar: Natt över Europa. Medverkande: Lene Sejr Sorensen, sång och dans, Edin Bahtijaragic, dragspel. Regi: Johan Wester-mark. Föreställningar: 9-10 maj.

I rött hår och röd klänning dansar hon över scengolvet och sjunger om kärlek, medan musikanten trollar fram ljuva, sensuella toner ur dragspelsvecken.
Hon är Lene Sejr, Sorensen, drama-och euruytmiläraren från Danmark, som nu själv står på scenen.
Musikanten är den unge bosniern Edin Bahtijaragic, 22 år och redan en skicklig musiker. Tillsammans bjuder de på en annorlunda och färgstark föreställning, Natt över Europa.
— Jag ska sjunga om ljus och mörker, om sorg men framför allt om glädje, utropar hon. Och det gör hon med en enkelhet och självklar utstrålning som fascinerar.

Europeisk kavalkad
Natt över Europa är en europeisk kavalkad med sånger från en rad olika länder i Europa. Lene sjunger på närmare tio olika språk, en sorgevisa från Bosnien, en finsk tango, en fransk chanson, en svensk folkvisa ...
Lene sjunger och talar.
— Husk og leve mens du g0r det, säger hon.
Och dansar av lust och livsglädje, så att man blir lycklig. Och Edin spelar så att man ömsom ryser och ömsom fylls av värme. Han hanterar dragspelet mycket skickligt och med ytterst känsliga nävar. Det är imponerande, med tanke på att han är så ung. Han lärde sig spela som liten i Bosnien, och nu har han kommit in på musikhögskolan i Malmö.
Genom hela föreställningen lyser kärleksbudskapet lika glödande rött som Lenes hår och klänning.
— Jag älskar dig, je t'aime, ich liebe dich ... säger Lene på alla de europeiska språken.
Och musikanten får dragspelet att susa som vinden.

Fötrollande
Det är en förtrollande och oemotståndlig liten föreställning i all sin enkelhet, utan förstärkande mikrofoner eller någon form av rekvisita.
Ibland kan man tycka det är synd att man inte förstår alla sånger som Lene sjunger, eftersom man inte kan bosniska till exempel. Men ord säger verkligen inte allt och man behöver inte jämt begripa med hjärnan. Man förstår ändå, tack vare Lenes uttrycksfulla röst och rörelser och Edins musik.
Natt över Europa är en mångkulturell föreställning som också innehåller ett politiskt budskap, en uppmaning till förståelse, tolerans och fred mellan Europas folk och människor i hela världen.

TINA JEPPSSON