Danska Lene sjunger franskt och känslosamt

Svartklädd med det rödblonda håret dolt av en grekisk fiskarsjal gör Lene Sejr Sörensen tre Lene, en föreställning på danska och franska med chansoner och visor. Foto: Joy Lindstrand

Danskt livsbejakande gemyt och fransk känslosamhet. Lene Sejr Sö-rensen visar tre sidor av sig själv i föreställningen Danska på franska, där tre Lene - danska Lene, franska Helen och La Lena från Paris sjunger franska visor.

Som frilans får man vara fantasifull och påhittig. Lena Sejr Sören-sen drar ett par svarta strumpbyxor över håret, snor till och tar på en grekisk fiskarsjal med fransar.
Vips står danska Lene fransysk, dramatisk i rummet, i svart snäv kjol och jumper djupt urringad bak i ryggen.
— Lågbudget, skrattar hon.
I föreställningen sjunger hon chanso-ner, franska visor, som är trånande och romantiska men glada.
— De går i dur. På 40-talet gjorde man visor för stort röstomfång och därför blev det så känslosamt, säger Lene.
Hon ger ett exempel och rösten böljar med brett register.
Sångprogrammet hade premiär i september och nu lägger Lene Sejr Sörensen upp turnén för sommaren. Tillsammans med pianisten Attila Gracza har hon framträtt med det danskfranska i bland annat Kalmar och Växjö.
— Attila är en gudabenådad pianist tycker Lene, han är konsertpianist men spelar också underhållningsmusik och hon har fria händer att improvisera.
Lene flyttade från Danmark när hon var 21, utbildade sig i dans i Schweiz i fyra år och arbetade sen i Tyskland och Schweiz.
Sedan tio år bor hon i Halltorp söder om Kalmar tillsammans med maken, konstnären Edwin Bock och barnen Sigurd 11 och Balder 9 år.
— Vi hade vänner i Sverige som vi besökte, upptäckte att det var bra att bo här och beslöt vi oss för att stanna.
Lene har jobbat med skådespelarutbildning och dans i Sverige. Under våren är hon projektledare på området Hälsa och välbefinnande inom Kunskapslyftet i Kalmar.

Dansstilar mötas
Hon håller också på att lägga upp ett danssymposium med andra dansare som ska äga rum i höst. Fyra stilar ska krocka och mötas, stepp, eurytmi, orientalisk dans och contemporary.
—Det finns önskan om att utveckla dans och här finns professionella dansare. Jag tycker man ska ta vara på det. Satsa på en dansensemble och få dansintresserade ungdomar att stanna kvar i Kalmar! På Ölands folkhögskola finns ju redan en danslinje.

Koreografi
Hon ska göra koreografi för Kummelfestivalen i Kalmar "i slutet av augusti och drömmer om att göra ett HC Andersenprogram med teater i bygden.
— Jag vet ett underbart ställe med kinesiskt prägel att göra det på!
Hon repeterar hemma och som frilans får hon själv stå för marknadsföring och kontakter.
—Det är kämpigt, men kul, tycker hon, man är sin egen.
Kultur är både arbete och fritidsintresse. När vi träffas är hon uppfylld av gårdagens dansföreställning Siluett i Kalmarsalen.
— Jag fick livskraft för flera månander av den! Kalmar har ett bra utbud av kultur även om det kunde göras mer. Kommunen kunde satsa på samlad marknadsföring av kulturevenemang. Dessutom kunde den fina teatern och Kalmarsalen användas mer. Ge pengarna till konstnärliga utövare, gör det billigare att ta del av kultur. Man måste satsa på kulturen om samhället ska utvecklas. Människor behöver det vackra, säger Lene.

LENA SVENSSON