Kulturös med stora planer

Dansaren Lene Seir Sörensen är nyutnämnd kulturambassadör i Södermöre. Hon hoppas kunna visa att det kan finnas glamour på laandsbygden. FOTO: ANDERS Johansson

 

MORTORP/CHRISTINELUNDS GÅRD

Med en kulturambassadör i högklack­at hoppas Kulturöset sätta avtryck i regionen.
Före andra året i rad kommer de boen­de i Södermöre och andra få ta del av en dag, fullproppad med kultur. På Christinelunds gård ska Kulturöset äga rum. Nytt för i år är att man utsett dansaren Lene Seir Sörensen till kulturambassa­dör. Hon tar emot i leopardmönstrad klänning som fladdrar i vinden. I bak­grunden spelas argentinsk tango för att ge en känsla av vad som kommer att hända i slutet av augusti. Än så länge är många detaljer inte klara, men säkert är att det blir dans, marknadsplats och lant-brukarcirkus. Till skillnad från förra året försöker man i år att arbeta efter ett tema, jordbruket.
- Vi ska försöka undersöka platser som i vanliga fall inte förknippas med kultur-utövande, berättar Ami Andersson, projektledare för Kulturöset.
Planerna är stora. Poesi under vatten, Baleschkas Balett där samspråket mellan djur och människa ger hästen vingar.
Publiken ska aktiveras. De kommer att få möjlighet att skriva poesi, bygga skulp­turer och att dansa. Gårdsplanen för­vandlas till bluesklubb med levande musik. Stefan Sundström kommer till öset med en kvinnlig stråkkvartett.
Det blir också utställningar. Fotograf Bertil Herzberg har haft som projekt att få barn att fotografera. Med engångskamera har de tagit bilder efter teman som fram­tid, kärlek och mitt rum. Resultatet, humoristiska och tankvärda fotografier kommer att visas upp på Kulturöset.
Bakom denna heldag står kulturarbetar­föreningen Osman där alla arbetar ide­ellt. Kulturöset finansieras främst med pengar från regionförbundet i Kalmar län och Södermöre kommundelsförvaltning. Kommundelstjänsteman Stig Sjödin kan inte nog understryka vikten av kultur i ett demokratiskt samhälle.
- Kulturen är ett kitt, ett smörjmedel för att få samhället att fungera, säger han bestämt.
Som ett led av samarbetet mellan Osman kulturförening och kulturdels-nämnden i Södermöre kommer ett sti­pendium att delas ut till en eller flera ungdomar i området som utmärkt sig i kultur, demokrati och landsbygdsfrågor.
När Kulturöset går av stapeln den 31 augusti är det endast två veckor kvar till valet. Detta kommer att märkas i form av en valstuga där valfläsket mer går ut på att få folk att rösta än att styra dem åt höger eller vänster.
Efter ett lyckat Kulturös i september förra året var de medverkande lyckliga men slutkörda. Publiktillströmningen var större än väntat och responsen var god. Ändå bestämde de sig inte förrän i april för att anordna Kulturöset i år också.
Men nu när de är i gång är entusiasmen stor och de tror nog att de kommer att köra nästa år också, i någon form.

JOANNA DREVINGER